
Vedonvälittäjien kertoimet: laskentatyypit ja -menetelmät
Mikä on vetokerroin? Tämä on numeerinen muoto tapahtuman todennäköisyyden esittämiseksi ottaen huomioon vedonvälittäjän subjektiivinen mielipide. Eri maissa käytetään erilaisia muotoja noteerausten näyttämiseen, ja tämän pitäisi tietää jokaisen, joka haluaa olla tietoisena. Millaisia kertoimien tyyppejä on olemassa, mitä ne tarkoittavat ja miten laskea kertoimet itse? Kerromme.
Kuten tiedetään, nykyaikaisten vedonvälittäjien esi-isät ovat vuosisatojen ajan suorittaneet menestyksekkäästi toimintaansa lähes kaikilla mantereilla, ja siksi nykyaikana on tiedossa monia tapoja esitellä kertoimia. Nykyisessä käytännössä käytetään kuitenkin vain kolmea kertoimien suosituinta esitystapaa: englantilaista, eurooppalaista ja amerikkalaista. Niiden yhtäläisyyksistä ja eroista sekä eduista ja haitoista kerrotaan artikkelissa.
Englantilainen kerroin
Uskotaan, että vedonlyöntitoimistojien vedonlyöntiin erikoistuviina itsenäisinä yrityksinä kotimaa on Englanti. On loogista, että tämä maa antoi vedonvälittäjien maailmalle omat kertoimensakin. Englantilaiset kertoimet ovat edelleen erittäin suosittuja nykyaikanakin, mihin pääsyynä on Ison-Britannian esi-isiensä perinteitä uskollisesti kunnioitavat rahapelitoimistot.
Lähes kaikki nykyaikaiset brittiläiset vedonlyöntitoimistot tarjoavat linjallaan oletuksena juuri englantilaisia kertoimia. Englantilaisilla kertoimilla on murtolukuinen kirjoitusmuoto, esimerkiksi 20/4. Tämä noteeraus näyttää nettovoittojen suhteen vedon kokoon. Toisin sanoen 4 puntaa panostettuasi nettovoittosi (vähennettynä vedon määrällä) on 20 puntaa.
Miten laskea tällainen kerroin? Englantilainen noteeraus 20/4 on samanlainen kuin 6,0-kerroin, johon olemme tottuneet. Englantilaisen kertoimen perinteiseen desimaalimuotoon kääntämiseksi on jaettava murtoluvun osoittajan nimettäjään ja lisätä saatuun lukuun yksi.
Esimerkki: 20/4 = 20 : 4 + 1 = 6.
Eurooppalainen kerroin
Eurooppalaiset kertoimet ilmestyivät, kun vedonvälitystoiminta alkoi siirtyä asteittain Isosta-Britanniasta naapurimaihin Ranskaan, josta se myöhemmin pyyhkäisi koko Länsi-Euroopan hirmumyrskyllä. Aluksi vain Ison-Britannian toimistot toimivat Länsi-Euroopan maissa. Tietyn ajan kuluttua ilmestyivät Ranskan ja Saksan rahapelitoimistot brittien kelvollisina kilpailijoina.
Suurimpi osa uusista toimistoista piti laskentaa englantilaisella kertoimella tarpeettoman vaikeaksi. Siten ilmestyi tuttu eurooppalainen tai, kuten sitä kutsutaan, desimaalikertoin. Tällä hetkellä eurooppalainen kerroin on pakollinen (tosin ei aina oletuksena), joka esitetään kaikissa maailman vedonlyöntiyrityksissä poikkeuksetta, ja monissa niistä se on ainoa. Eurooppalainen kerroin kirjoitetaan desimaalimuodossa – nämä ovat perinteisiä arvoja 2,0; 4,3 jne.
Eurooppalaisia noteerauksia käyttävät kaikki online-vedonvälittäjät. Miten laskea kerrointa? Jos vedon summa (ruplina) kerrotaan kertoimella, saamme summan, joka vedonvälittäjän on maksettava, jos voitat tällaisen vedon.
Amerikkalainen kerroin
Harvinaisimmat ja vaikeimmin ymmärrettävät ovat amerikkalaisten vedonvälittäjien kertoimet, jotka ilmestyivät Yhdysvalloissa useita vuosia sen jälkeen, kun maa on julistanut itsenäisyytensä.
Amerikkalainen kerroin oli otettu nopeasti käyttöön paikallisissa rahapelitoimistoissa. Amerikkalaisten kertoimien tärkein erottuvuus on ”+” – tai ”-” -merkki digitaalisen ilmaisimen edessä. Tämän merkin avulla voit määrittää, mikä joukkueista on suosikki. Merkki suosikin tilasta on merkki “-“.
Yritetään selvittää amerikkalaiset noteeraukset ja laskea kerroin esimerkin avulla. Otetaan kerroin -105. Tämä tarjous osoittaa, että voidaksesi saada 100 dollarin nettovoiton, sinun on panostettava 105 dollaria. Tämän kertoimen analogi eurooppalaisessa järjestelmässä on 1,95.
Käsittellään nyt positiivisen kertoimen esimerkkiä. Oletetaan, että haluamme panostaa +110-kertoimella – tämä tarkoittaa, että sinun täytyy laittaa 100 dollaria voittoa saadaksesi 110 dollaria. Tämä on amerikkalainen järjestelmä – järjetön ja armoton. Onneksi nykyään vain yksittäiset vedonvälittäjät käyttävät tällaista kertoimien esitystä, ja jopa ne tarjoavat aina vaihtoehtona englantilaiset ja europpalaiset kertoimet.